Hur väljer man webbhotell?

Här under kan du läsa mer om hur man väljer det bästa webbhotellet, efter sina egna behov och preferenser. Om du inte har en aning om hur det fungerar eller vad skillnaderna är så kan du lugnas av att alla seriösa svenska webbhotell är tillräckligt bra för allmänna behov, så se bara till att dina viktigaste punkter bemöts.

Det objektiva

Det som är objektivt när man jämför webbhotell är sådant som mäts i siffror, vare sig det är responstid, mängden data som kan lagras eller antalet webbplatser man får ha på samma webbhotell. Vi kommer att börja med att snabbt förklara de objektiva aspekterna.

Det subjektiva

Det som är subjektivt när man jämför webbhotell är sådant som kan variera från användare till användare, eller från tillfälle till tillfälle. Det är exempelvis hur användarvänligt webbhotellet är, hur bra supporten är och hur bra upplevelsen med webbhotellet är i sin helhet. Dessa aspekter kommer senare i guiden.

Utrymme

Mängden utrymme är viktig om du behöver det. En liten hemsida eller blogg tar inte upp mycket plats, men om du har väldigt många sidor, bilder, filer och så vidare så måste du ha utrymme för allting. Moderna webbhotell brukar vara givmilda med utrymme, så det är svårt att ha för lite. Om du komprimerar bilder, använder YouTube för videoklipp så behövs det mindre lagring. Lagringsutrymmet brukar anges i tiotals gigabyte (GB).

Trafik

Om du har en stor webbplats och/eller många besökare så behöver du mer trafik. Det kan vara omöjligt att förutspå, så om du är osäker kan du välja en lägre nivå och uppgradera om/när det behövs. Trafiken anges vanligtvis i antal gigabyte (GB) per månad. De bästa webbhotellen erbjuder dock obegränsad trafik(!)

Hastighet

Ett webbhotell ska helst vara så snabbt som möjligt, vilket gäller så väl den underliggande hårdvaran som serverns responstid. Hårdvaran är inget du behöver tänka på om du inte har en egen server, eftersom alla seriösa webbhotell har många supersnabba servrar i sitt stall. Responstiden motsvarar hur lång tid det tar från att en förfrågan skickas till servern till att svaret kommer tillbaka. Det mäts i millisekunder (ms) och ju lägre desto bättre.

Upptid och driftsäkerhet

Hur snabb en webbserver är spelar ingen roll om den försvinner hela tiden, så en bra upptid är viktigt. Upptiden anges i procent och ska såklart vara så nära 100% som möjligt. Det sker uppdateringar, driftstörningar och annat som gör att 100% är i princip helt omöjligt, men bra webbhotell erbjuder en garanterad drifttid på 99.9% eller mer. De bästa webbhotellen har lastbalanserad hosting, vilket innebär att din webbplats finns på flera olika servrar, som väljs och används automatiskt beroende på belastning.

Domännamn och e-postadresser

Hos vissa webbhotell ingår ett domännamn i priset, medan det hos andra är en tilläggstjänst. Om du köper domänen separat så kan du flytta den till ett annat webbhotell i framtiden, men i allmänhet gör det ingen större skillnad. Du kan erbjudas olika antal e-postadresser av olika webbhotell, men i regel brukar man få ett obegränsat antal. Om det bara är du som ska använda webbplatsen behöver du förmodligen bara en eller två, men ett community eller företag kan behöva fler.

Support

Om allt går som det ska så behöver man inte supporten, men om och när något går snett så är det viktigt att supporten är hjälpsam, svarar snabbt och trevligt, samt har den kompetens som behövs. Det finns många saker som kan vara kluriga att installera, ställa in korrekt och få att fungera när man bygger en egen hemsida, men en bra support kan hjälpa dig med vad som helst.

Kontrollpanel

Det finns olika kontrollpaneler för webbhotell. Vissa webbhotell har en kontrollpanel som är skapad av företaget som står bakom webbhotellet, medan andra använder sig av exempelvis WHM/cPanel (Apache). Om du inte har en aning om vad vi pratar om så bör du titta efter en användarvänlig kontrollpanel i vår jämförelse.

Teknik och sidbyggare

Den underliggande tekniken som stöds och erbjuds kan vara viktig om du behöver den. Det omfattar bland annat PHP, ASP, CGI och SQL, men även olika innehållshanteringssystem eller sidbyggare. WordPress är det mest populära verktyget för att bygga webbplatser och hantera innehåll i hela världen, då över 30% av alla webbplatser körs på WordPress. Alla seriösa webbhotell stöder WordPress, men kanske även har exempelvis Joomla, Drupal, Magento eller en egen sidbyggare.

Säkerhet och backup

Ett bra webbhotell ska vara säkert och erbjuda regelbunden backup, helst inkluderat i priset. Servern ska naturligtvis ha brandvägg, virusskydd, spamskydd och SSL-certifikat (HTTPS). Gällande backup så är det bra om den är helt automatiskt och sker till flera platser, så att du inte ens behöver tänka på det förrän du, i värsta fall, måste återställa din webbplats till den senaste backupen.

Priset

I slutändan är det trots allt priset som är en avgörande faktor för många. Vårt råd är att inte tänka allt för mycket på priset, eftersom det ändå är relativt billigt att driva en egen webbplats. Bra service, support, tjänster och egenskaper, det vill säga värdet, är viktigare än priset. Så länge du håller dig inom din budget, naturligtvis.

Gratis webbhotell

Det finns gratis webbhotell för den som inte vill betala en månadsavgift för sin webbhosting, men det kommer med många nackdelar. Det saknar exempelvis stöd för att ha ett eget domännamn, så adressen till din webbplats istället är någonting i stil med www.exempel.se/dinsida. Dessutom brukar utrymmet vara väldigt begränsat, plus att sidan visar reklam som du inte får intäkter från. Sidor som är hostade av gratis webbhotell är inte lika pålitliga i besökarens ögon. Om du är seriös med din webbplats bör du köpa en domän och betala för ett bra webbhotell.

Finska webbhotell

Letar du efter ett webbhotell i Finland, med finsk support och finska på webbplatsen/användarsidorna? I så fall rekommenderar jag Nettivertailut.com, där alla finska webbhotell finns listade, recenserade och jämförda, med komplett information på finska.